Alban Bergs ”Wozzeck” – Norrlandsoperan, Umeå

Reich och Szyber regisserar och skapar också scenografi och kostymdesign till Wozzeck på NorrlandsOperan, med premiär 1 oktober 2011. Verket spelas 1 - 15 oktober, med påföljande delvis konsertant turné till Luleå, Haparanda, Piteå, Sundsvall, Östersund och Sollefteå.

”Why in the world are we here

Surely not to live in pain and fear”

John Lennon, Instant Karma

 

Vår programförklaring:

Det som framförallt slagit oss i mötet med Wozzeck är verkets täthet. Här finns inte en scen för mycket! Ett verk med femton tablåer, där allt hänger ihop i ett ödesdrama. Det är en tragedi där alla karaktärer i en obeveklig rörelse förlorar allt och går mot undergång och död. Vi känner med Marie och barnet, som om möjligt är ännu mer vanmäktiga är huvudfiguren Wozzek. Den fråga vi ställer är lever vi alla enligt ett föreskrivet ”life script” där arv och miljö har tilldelat oss roller vi inte kan ta oss ur? Där allt vi har är våra hopplösa försök att kommunicera med varandra och oss själva.

Mitt i denna fatalism hittar vi sjuk humor och samhällskritik. Och vi vill att var och en som ser vår uppsättning av Alban Bergs modernistiska mästerverk både ska drabbas av musikens skärande skönhet och kunna skratta åt rollfigurernas sprattel och åtbörder. Liksom gråta över deras totala maktlöshet.

Wozzeck är ett av 1900-talets viktigaste operaverk, ett högexpressivt psykologiskt drama som undersöker effekterna av fattigdom, klassamhället, mental instabilitet och en hel del våld, såväl uppenbart som oförlöst. Det är ett slags motgift mot den romantiska operans järngrepp om 1800-talet.

Kjell Englund, operachef, NorrlandsOperan.

Det handlar om den lilla människan som hunsas av överheten och drabbas av känslor som inte ryms i de fattigas liv. Soldaten Wozzeck lånar sig till vetenskapliga experiment för att försörja sitt barn och dess mor, Marie, som motvilligt bedrar honom med tamburmajoren. Alban Bergs musik ger de förtryckta upprättelse med brinnande humanistiskt patos. Rollerna som Wozzeck och Marie gestaltas av två av Sveriges främsta operasångare, barytonen Fredrik Zetterström och den dramatiska sopranen Susanna Levonen.
Musik: Alban Berg
Libretto: Alban Berg efter Georg Büchners drama
Dirigent: Roland Kluttig / Daniel Blendulf
Regi, kostym och scenografi: Carina Reich och Bogdan Szyber
Ljusdesign: Norunn Standal

I rollerna:
Wozzeck: Fredrik Zetterström
Wozzeck på turnén: Gabriel Suovanen
Marie: Susanna Levonen
Kaptenen: Ulrik Qvale
Doktorn: Lars Arvidson
Tamburmajoren: Anders Håkansson
Andres: Fredrik Strid
Margret: Susanna Reuter
1:e gesällen: Hans-Erik Sundström
2:e gesällen: Viktor Tågestad
Idioten: Anders Lundström
Mimare/dansare: Isabell Skarby Hay, Magnus Dovärn, Svetlana Gustavsson-Biba
Barnet: Ruben Englund, Elmer Kuisma

Operakapell: NorrlandsOperans Symfoniorkester

Föreställningarna 6, 8 och 9 oktober spelas in av Sveriges Television.

Recommend