Orfeus i underjorden – Folkoperan, Stockholm

av Carina Reich, Bogdan Szyber & Peder Bjurman Fritt efter Jacques Offenbachs & Hector Crémieuxs "Orfée aux Enfers"

Vid sidan av Folkoperans operasångare medverkar akrobater/mimare och en cirkusprins. Spelet kommer att pågå såväl vertikalt som horisontellt och publiken kommer att sitta vid långbord och befinna sig mitt i spelets centrum. Tempot är högt, inte minst på grund av verkets musikaliska huvudtema Galop Infernal – den välkända can-can melodin – som jagar genom hela föreställningen. Orfeus i underjorden har premiär på Folkoperan den 2 och 3 oktober och regisseras av Carina Reich och Bogdan Szyber.

Handlingen utspelar sig på en underjordisk taverna där Eurydike äntligen ska få göra sin sångdebut. Mitt under showen dyker Orfeus upp för att hämta hem sin kärlek. Kappsprungen av sitt förflutna är Eurydikes är inte längre så säker på att hon vill bli räddad. Kärleken är skön, men det är strålkastarljuset också… För Orfeus finns bara två alternativ – att dö för kärleken eller att låta kärleken dö.

Till Orfeus i underjorden har Folkoperans salong byggts om och i stället för stolar har långbord ställts in på parketten. Publiken kommer att sitta vid långborden eller vid läktare på sidorna. Man kan alltså förvänta sig många överraskningar till hösten. Orfeus i underjorden tillhör en av de mycket få föreställningar på Folkoperans då det inte enbart sjungs på svenska! Inslag från andra språk har tagits in för att skapa en speciell stämning – franskan får sångerna att luta åt chanson-traditionen, tyskan åt Berlin-cabaret och engelskan pekar åt vaudeville, cirkus och show.

Idé, regi, kostym & scenbild: Carina Reich och Bogdan Szyber

Dialog: Peder Bjurman

Musikalisk ledning: Kerstin Nerbe

Dirigent: Kerstin Nerbe, Jonas Dominique

Ljus: Linus Fellbom

Mask och peruk: Jenny Martinpelto

 

Medverkande

Ulric Björklund / Joaquin Munoz

Elin Carlsson / Agneta Eichenholz

Thomas Lander / Ulf Lundmark

Katarina Giotas / Paula Hoffman

Christina Högman / Miriam Treichl

Staffan Jennehov / Michael Weinius

Andreas Skjönberg

Dag Andersson

Niclas Stureberg

Folkoperans kör och orkester

Recommend