Visions of Earthly Paradise

Ett samarbete med The Battersea Arts Center Youth Drama Group. Projektet var ett uppdrag till oss, Carina Reich och Bogdan Szyber, från LIFT, London International Festival of Theater, som det året enbart arbetade med barn- och ungdomskultur.

Tillsammans med 13 ungdomar i åldrarna 14-22, skapade vi en 1 timmas föreställning/installation i S:t Peters Church, stadsdelen Lambeth i London.

Lambeth är en ganska fattig och nergången del av London med en 40% svart och en 30% asiatisk andel av befolkningen. Ungdomsgruppen träffades regelbundet och utvecklades tillsammans med oss i olika sceniska färdigheter – rörelse, röst, fokus etcetera. Den svenske ljussättaren Jens Sethzman samt en musiker från Brittiska Guyana, Keith Waithe, ingick också i teamet. Den ovannämnda spelperioden föregicks av två workshop perioder om 10 dagar vardera samt en produktionsperiod – sammanlagt 37 dagar.

Projektet syftade till att delge ungdomarna en arbetsprocess de aldrig tidigare mött i vilken de fick möta och konfrontera frågeställningar runt fokus, ansvar inför sig själv och inför gruppen. De genomförde budgeterade planer i en tidspressad produktionssituation. Målet var naturligtvis att de fick medverka vid skapande av en högkvalitativ konstnärlig produkt.

”Visions of Earthly Paradise” blev en stor publik framgång – det var utsålt i kyrkan under hela spelperioden – sammanlagt 1200 personer fick ta del av föreställningen. Vinnare av tidskriften Time Out:s pris för ”Best site-specific theatre project in London 1996”.

Plats

The Church of St Peter’s, Vauxhall, London International Festival of Theatre, premiär 17 juni 1996.

Recept

13 tonåringar, 760 liter gelé, 60 kg salt, 22 kg godis, 73 teddybjörnar, 4 skåp, 1 kyrka, 60 minuter x 7 kvällar.

Recommend