The Hidden – 3min kortfilm, förfilm till ”Scream”, SFbio

Filmen har varit förfilm till skräckfilmen ”Scream” på Filmstaden Söder och även visats på Arvika Rockfestival, New York Film Festival, Z-TV, Umeå Internationella Filmfestival, Cité de la Musique i Frankrike, Videoteket, New Zealand Film Festival, Grand Prix Internationale/VideoDance, och Message to man Film Festival i Ryssland.

9 långhåriga kvinnor iförda fotsida vita klänningar i bävernylon med 3,5 meter långa ärmar, står framför varsin vattenfylld trätunna. Bakom var och en av dem befinner sig en glödhet stekhäll.

Den enda rörelsen som utförs är när en/flera av dem greppar tunnans kanter och stoppar ned huvudet, är i vattnet en stund, och sedan kommer upp till stående. Håret beskriver då en båge och slår med en tydlig klatsch i ryggen. Vattnet träffar den heta stekhällen och med ett tydligt fräsljud stiger ett ångmoln upp mot taket.

Premiär Moderna Museet, Stockholm, 18 november 1995.

3 minuters kortfilm producerad 1996 tillsammans med Jonas Åkerlund från Pettersson och Åkerlund.

Även spelad på Sergels torg, Stockholm 1999, Stora torget, Uppsala och Sundsvall samt Rådhustorget, Umeå, år 2000.

Se videoklipp från Sergels torg, Stockholm den 15 oktober 1999, som en del i firandet av Kulturhusets 25 årsjubileum. Denna version självklart med 25 deltagande kvinnor. Verkets längd är 28 minuter.

Recommend