Fem Kända Musiker Döda I Seriekrock – Kungliga Dramatiska Teatern

 

John Ajvide Lindqvists pjäs Fem kända musiker döda i seriekrock, specialskriven för scenkonstduon Carina Reich och Bogdan Szyber. En dansbandstragedi om livets stora frågor, manlig gemenskap och överkörda grävlingar.

Med nyskriven musik med John Ajvide Lindqvist som textförfattare och Göran Martling som tonsättare.

Fem kända musiker döda i seriekrock är en slags skruvad dystopisk sitcom. När vi kontaktade John Ajvide Lindqvist i början av 2009 för att höra oss för om ett eventuellt samarbete visste varken han eller vi vad som skulle bli det sceniska slutresultatet av Fem kända musiker döda i seriekrock. Ett konkret resultat av vår dialog är grävlingen som förekommer som en slags ”undead”-figur i vår uppsättning. Den fanns med i Johns första manus, men när den av olika anledningar sedan skrevs ut ur pjäsen så tog vi in den igen. För oss är grävlingen en representant för det irrationella och övernaturliga, naturen och hämnden.

Efter 35 år på vägarna ska dansbandet Tropicossammanfatta karriären i ett direktsänt tv-program. Men i logen börjar minnena från åren tillsammans bubbla upp till ytan. Blev allt verkligen som de hade tänkt sig? Vad hände med alla drömmar? Och hade det inte varit bättre om de faktiskt hade frontalkrockat med den där lastbilen för 20 år sen när bandet låg på topp?

– Vi är i samma åldersklass som herrarna i Tropicos, vårt konstnärskap är ungefär jämnårigt med bandets karriär och vi har också, om än i något andra former, delat raksträckor och stenskott, allt medan Sverige och vi har förändrats. Detta är nog vår viktigaste nyckel till pjäsen.  Carina Reich + Bogdan Szyber

Författaren John Ajvide Lindqvist slog igenom 2004 med sin debutroman ”Låt den rätte komma in”, som även filmatiserats med stor framgång både i Sverige och USA.

I rollerna Jan Waldekranz, Reuben Sallmander, Pierre Wilkner, Magnus Ehrner, Omid Khansari, Olle Jansson

Regi, scenografi och kostym Carina Reich, Bogdan Szyber
Ljus Emma Westerberg
Peruk och mask Lena Strandmark

Urpremiär 28 januari Målarsalen och spelad till 4 april 2012

Minnet är allt; en text av Björner Torsson ur programmet till Fem kända musiker döda i seriekrock i pdf:format för nedladdning

Minnet är allt. Björner Torsson. Ur programmet till Fem kända musiker döda i seriekrock

Recommend