”Never mind the fairy tales / Не заморачивайся сказками” – – Brest, Belarus

Vår klassiska ”Never mind the fairy tales” / ”Не заморачивайся сказками” med fem vitryska män i Brest, Belarus, kl 14:00, 14 september 2013. 60 minuter i jorden lyssnades till radions upprepade skrikande om att Allt Blev Precis Så Här – Never mind the fairy tales…

Never Mind The Fairy Tales förkroppsligar känslan av att vara (fast) exakt här-och-nu närvarande, just här och just nu.

Förklaringar, motiveringar, rationaliseringar, rättfärdiganden, försvar, argument, ursäkter: det är dessa ”Fairy tales” vi berättar till oss själva om hur och varför vi är i den situation vi är i idag.

Verket kan ses existentiellt på en rent personlig nivå men också tolkas i ett historiskt / politiskt sammanhang, som det har varit när det uppförts i Polen 1993, två år efter avslutningen av en 45 år lång kommunistisk diktatur, eller i Vitryssland 2013, då deltagarna var dissidenter som tillbringat tid i fängelse för sina politiska åsikter.

Texten som ljuder från den gamla radion och som liknar ett propagandistiskt radiotal, är lånad från en amerikansk självutvecklingskurs från 1980-talet. Det är från det ögonblick i kursen då man på ett kvasi-buddhistiskt sätt tänkt titta på sig själv, utan att ljuga eller hemfalla åt självbedrägeri.

«Все на свете приходящее и уходящее. А все, о чем ты мечтаешь, у тебя уже есть. Так не заморачивайся сказками. Не стоит заблуждаться. Ты думаешь, что то, о чем ты мечтаешь, с тобой произойдет? Успокойся. Оно уже произошло!»

Подробности: http://brestcity.com/blog/v-breste-proshel-spektakl-ne-zamorachivajsya-skazkami-foto-video#more-34798

Recommend