Ship of Fools – beställningsverk av Göteborgs Stadsteater; premiär 26 april 2019

2019-07-11

I en ljudstudio iscensätter fem foley-artists* allt från ekologisk kollaps, planetens förstörelse, demokratins fysiologi till Hans Roslings Messianism. De utgår från fabeln om Narrskeppet – dårarnas skuta, med en inkompetent, full och förvirrad kapten och en besättning av panikslagna dårar som driver mot förgängelsen.

En förinspelad berättarröst läser texten. Ljuden skapas med bland annat gammaldags vindmaskiner, stjälkselleri och brustabletter. Minnen av krig och utplåning såväl som mejeriångest och rap-battles mellan helgon återberättas i 4-kanals stereoljud.

Idé och koncept CARINA REICH OCH BOGDAN SZYBER Text BOGDAN SZYBER Regi, scenografi och kostym CARINA REICHBOGDAN SZYBER Berättarröst MARIE DELLESKOG På scen HANNAH ALEM DAVIDSONJOHAN KARLBERGVICTORIA OLMARKERJESPER SÖDERBLOM Ljus RONALD SALAS Ljud, komposition TOMMY CARLSSON  Mask KATRIN LIND Dramaturg JOEL NORDSTRÖM

*https://sv.wikipedia.org/wiki/Tramp

Fem Kända Musiker Döda I Seriekrock – Kungliga Dramatiska Teatern

2012-03-02

 

John Ajvide Lindqvists pjäs Fem kända musiker döda i seriekrock, specialskriven för scenkonstduon Carina Reich och Bogdan Szyber. En dansbandstragedi om livets stora frågor, manlig gemenskap och överkörda grävlingar.

Med nyskriven musik med John Ajvide Lindqvist som textförfattare och Göran Martling som tonsättare.

Fem kända musiker döda i seriekrock är en slags skruvad dystopisk sitcom. När vi kontaktade John Ajvide Lindqvist i början av 2009 för att höra oss för om ett eventuellt samarbete visste varken han eller vi vad som skulle bli det sceniska slutresultatet av Fem kända musiker döda i seriekrock. Ett konkret resultat av vår dialog är grävlingen som förekommer som en slags ”undead”-figur i vår uppsättning. Den fanns med i Johns första manus, men när den av olika anledningar sedan skrevs ut ur pjäsen så tog vi in den igen. För oss är grävlingen en representant för det irrationella och övernaturliga, naturen och hämnden.

Efter 35 år på vägarna ska dansbandet Tropicossammanfatta karriären i ett direktsänt tv-program. Men i logen börjar minnena från åren tillsammans bubbla upp till ytan. Blev allt verkligen som de hade tänkt sig? Vad hände med alla drömmar? Och hade det inte varit bättre om de faktiskt hade frontalkrockat med den där lastbilen för 20 år sen när bandet låg på topp?

– Vi är i samma åldersklass som herrarna i Tropicos, vårt konstnärskap är ungefär jämnårigt med bandets karriär och vi har också, om än i något andra former, delat raksträckor och stenskott, allt medan Sverige och vi har förändrats. Detta är nog vår viktigaste nyckel till pjäsen.  Carina Reich + Bogdan Szyber

Författaren John Ajvide Lindqvist slog igenom 2004 med sin debutroman ”Låt den rätte komma in”, som även filmatiserats med stor framgång både i Sverige och USA.

I rollerna Jan Waldekranz, Reuben Sallmander, Pierre Wilkner, Magnus Ehrner, Omid Khansari, Olle Jansson

Regi, scenografi och kostym Carina Reich, Bogdan Szyber
Ljus Emma Westerberg
Peruk och mask Lena Strandmark

Urpremiär 28 januari Målarsalen och spelad till 4 april 2012

Minnet är allt; en text av Björner Torsson ur programmet till Fem kända musiker döda i seriekrock i pdf:format för nedladdning

Minnet är allt. Björner Torsson. Ur programmet till Fem kända musiker döda i seriekrock

Demonernas port – Malmö Stadsteater/Hipp

2011-04-12

Regi: Carina Reich & Bogdan Szyber

Scenografi & kostym: Carina Reich & Bogdan Szyber

Ljus: Linus Fellbom

Mask: Agneta von Gegerfelt

I rollerna: Daniel Andersson, Niklas Engdahl, Johan Hallström, Cecilia Lindqvist, Regina Lund, Christian Lundeberg, Lars-Göran Ragnarsson, Ninna Steen, Clas Göran Söllgård

”Demonernas Port” är baserad på Ryunosuke Akutagawas novell ”In the grove”, som i sin tur stod som förlaga till Akira Kurosawas film ”Rashomon” från 1950. Handlingen är enkel. Ett mord och en våldtäkt sker. Vad som egentligen hänt berättas av fyra olika personer, ur fyra helt olika perspektiv. Vem ljuger? Vem talar sanning? Vem döljer vad och i så fall varför? Vi får aldrig några rätt-och-fel svar på dessa frågor, men historien lyckas belysa om inte annat så den oss så undflyende ”mänskliga naturen”…

Ursprungshistorien utspelar sig i Japan under dess medeltid, och innehåller fäktscener mellan samurajer och stråtrövare, uppgivna buddhistmunkar samt medier som kanaliserar röster ur de dödas rike. En mer nutida förpackning av grundtemat film noir och gangstergenren är vår utgångspunkt för den visuella gestaltningen – i allt ifrån håruppsättningar över kostymer till det grafiska språket i produktionens tryck- och webprofil.

De som är direkt inblandade i dramat är det rivaliserande gängets Sonny, som påstås ha mördat gangsterbossen Nr 1 och våldtagit dennes unga fru Grace. Det enda vittnet till detta är Nr 1:s chaufför och livvakt Ernesto, av alla trodd medvetslös under akten. Det hela utspelar sig i det garage där även brotten begicks.

Ytterligare roller vi skrivit in i dramat är: Garagets ägare och domstolsförrättare Ubbe och Krille; Besökaren – en ”drifter” som leder oss ner till brottsplatsen, för att sedan i slutet av pjäsen leda oss vidare ut och in i oss själva; 10 i 2, en wannabegangster som tillfångatagit Sonny, samt Skuggan, en stum dubbelgångare till Besökaren.

Zoink – Unga Riksteatern

2011-04-05

En lastbil drar ett filosofiskt rymdskepp lastat med rymdvarelser. Utomjordingarna bjuder in barnen till deras rymdskepp där de konfronteras med frågor om vilka regler som gäller för invånarna på planeten Tellus. Rymdvarelsernas teknologi påminner om vår, med vissa, ibland rätt absurda förskjutningar à la Kenny Starfighter.

Från 9 år.

Idé, regi, scenografi och kostym: Carina Reich och Bogdan Szyber

Text: Peder Bjurman

Musik: David Österberg

Medverkande: Helene Berg och Mattias Hülphers