Svensk opera bland de bästa i Europa

15 mar 2013

Reich + Szybers iscensättning av Alban Bergs Wozzeck på NorrlandsOperan i oktober 2011 har valts ut till programmet The Best of European Opera. Programmet och TVfilmatiseringen av uppsättningen som är producerad av Ditte Feuk på SVT sänds den 16 mars i SVT2 klockan 19 : 20.

The Best of European Opera väljer ut säsongens höjdpunkter från både små och stora operahus. Syftet är att visa publiken ett smakprov från de bästa uppsättningarna och bredden på de europeiska scenerna. Programmet är ett samarbete med European Broadcasting Union och sänds över hela Europa. NorrlandsOperans uppsättning av Wozzeck har i programmet fått sällskap av bland annat Il Trittico från Royal Opera House i London och Den Norske Operas uppsättning av La Bohême.

Tragedi, sjuk humor och samhällskritik

Reich + Szyber har regisserat Wozzeck, men även stått för scenografi och kostym. Operan beskriver de som en tragedi där alla karaktärer går mot sin oundvikliga undergång och död, men också som en uppsättning full av sjuk humor och samhällskritik.