Nattvakten – Stockholms hamn & floden Thames, London.

Ett hörstycke ur natten för Delfin II, en sightseeingbåt på Stockholms farvatten: ”Natten, avskiljaren, skuggsidan. Vad vi vet, är att den lockar, men skrämmer och håller oss på vakt mot tänkbara och otänkbara faror. Vad vi tror, är ännu mer skrämmande. Fritt får tankarna spelrum i nattens mörker, fritt får mardrömmar härja i skydd av natten. Spelplatsen är själva mörkret. Scenen för det vi bara kan föreställa oss. Med tändsticka, fackla eller lampa vacklar, famlar vi dagvarelser igenom, i hopp om att komma ut helskinnade på andra sidan. Andra sover sig fram till nästa kvällning. Välkommen in i mörkret...”

En av Strömma Kanals sightseeingbåtar lägger till vid Strömkajen nedanför Grand hotell. Klockan är 20.30 den 30 augusti år 2000. Vi/publiken går ombord och båten lägger ut. ”Nattvakten” har börjat.

Då vi sätter på oss hörlurarna hör vi Krister Henrikssons stämma tala förtroligt till oss, och vi sugs in i röstens berättelse. Texten är skriven av Björner Torsson, arkitekturforskare och poet, och musiken som ackompanjerar det hela är modern, tung, sugande rytmisk.

En engelsk version, inläst av den brittiska skådespelerskan Linda Marlowe, finns för de turistande bland oss. Två aktörer (Anja Birnbaum och Petter Reich), tar hand om oss, hjälper oss tillrätta, ser till att vi förblir varma och trygga… Vi vaggas över Stockholms mörka vatten som samtidigt blir en färd inom oss själva.Vi ser syner ? en inre sightseeing.

”Nattvakten” – konceptet

I fem städer runt om i landet, med början i Stockholm, genomför Reich+Szyber i samarbete med Riksteatern uruppföranden av ett antal nattvandringar, med natten som tema, på en för orten en laddad och särpräglad plats. Vi tas med på en text- och musiksatt visuell guidning genom våra mörkaste vrår och skrymslen, platser i vår omedelbara närhet som visar sig besitta märkliga krafter, vi förs in i dess historia och förlorar oss i denna nya belysning.

I Uddevalla befolkas stadens kommunkontor ”Blåkulla” av underliga händelser om natten. En guidad tur med röster ur stadens arkiv som närmast liknar en korsning mellan von Triers Riket och Kafkas Processen.

I Sundsvall utgör en kemisk fabrik för blekmedel platsen för guideturen, liksom Världsarvsstaden Karlskronas märkliga varvsområde och Visby Hamns numer tomma melass-silo bildar bakrund till dessa text-, musik- och ljussatta rysare för nattvandrare.

Urpremärer

  • Stockholm 30 aug – 11 sept
  • Uddevalla November – 00
  • Sundsvall April – 01
  • Karlskrona Juni – 01
  • Visby Aug -01

Teamet bakom ”Nattvakten”

Carina Reich, Bogdan Szyber och Peder Bjurman; regi/koreografi/originalidé

Björner Torsson; text

David Österberg; musikkomposition

Malign Kihlberg; mask

Linus Fellbom; ljussättning

”Nattvakten” är en samproduktion mellan Kulturmaskinen (C.Reich & B.Szyber), Riksteatern, samt lokala arrangörer.

Målen med projektet

  • att testa en ny samarbetsform för teater/dansproduktion, där det centrala och det lokala samverkar med ett lika stort ansvar och enegagemang, både i idé och genomförande.
  • att konstnärligt utveckla sättet/formen att uppföra scenkonstnärliga verk utanför vedertagna spelplatser.
  • att uppnå (och helst överträffa) det uppställda publikmålet om 10.000 besökande.
Recommend