Stadsritualen

Stadsritualen pågår sedan den 1 januari 1996 och framförs dagligen vid de för ändamålet byggda klockspelen på Kulturhusets vägg (hörnet Drottninggatan - Sergelstorg). Stadsritualen ingår i Stockholm Kulturhuvudstad 1998 och kommer att framföras sista gången 31 december 1998.

Kvinnan som utför ritualen hänger upp en liten mässingsklocka för varje dag av de 1096 som utgör våra tre år. Hon är iklädd en skimrande långklänning (belagd med avklippta CD-skivor), och utför ett antal enkla men mycket exakta rörelser. Det hela tar cirka 15 min. Tidpunkten det klassiska kl. 12.00, då Klara kyrkas klockor ljuder, och Vaktparaden ekar svagt från Hamngatan/Kungsträdgården.

Kvinnan och Sergels torg fotograferas automatiskt varje dag av två kameror uppsatta på LRF-husets fasad. Dessa foton, tillsammans med de dagboksanteckningar hon skriver efter varje tillfälle, sätts månadsvis upp i Kulturhusets spiraltrappa; med början uppifrån 5:e våningen. Det är meningen att utställningen skall ha nått bottenvåningen i slutet av 1998.

Plats

Kulturhusets fasad/Sergels torg, Stockholm, Varje dag kl 12:00, 1 januari 1996 – 31 december 1998.

Recept

1 kvinnlig dansare, 1096 mässingsklockor, 611 klippta cd skivor, Kulturhuset i Stockholm, Cirka 12 minuter.

Recommend

Ett svar till Stadsritualen

  1. ana maria almada skriver:

    Hej! I första hand vill jag säga att jag fascineras av vad ni gör.Jag skriver f n en magister uppsats i Konstvetenskap som handlar om performance och ritual som performance. I uppsatsen skall jag beskriva två verk, och har funderat på inkludera ”Stadsritualen”. Jag har presenterat mig för Carina någon gång vid ett seminarium på KTH (konstnärlig forskning) själv är jag intresserad av performance och ritual som performance, och har gjort några blygga erfarenheter kring det. Min fråga är om jag skulle kunna skicka några frågor till Er via mejl som ni kan svara på samma sätt. Mvh/Ana Maria

Lämna ett svar